HTML

Flash Játékok

Ha szeretnél egy kicsit kikapcsolódni, lazítani, játszani, akkor a legjobb helyen jársz! Itt mindig találhatsz új flash játékokat.

Armadillo Run

2009.04.02. 11:09 :: nem várt fordulat

Ez a poszt kicsit hosszab lesz mint a többi, akit érdekel, úgy is végig fogja olvasni. Pár poszttal előbb írtam erről a játékról. Kicsit hasonló lesz a Point 'n' click végigjátszások ismertetőjéhez.

Tehát a történet. Azt hiszem a Magic Pen (2. rész) volt az első ilyen játék, ami nagy hatást gyakorolt rám. Lenyűgözött, hogy a dolgoknak súlya van, az erők hatnak egymásra, és gyakorlatilag teljesen szabad kezet kapok abban, hogyan akarok megoldani egy pályát. Ez utóbbi momentum nagyon fontos, de erről majd később.

Késöbb jött a Totem Destroyer, a Super Stacker, az Assambler, (<= alsó három poszt), a Perfect Balance, meg rengeteg olyan játék, ami ide még nem került ki. A játékok lényege, hogy létezik a gravitáció, mint olyan. Ha mérnöki pontossággal építkezel, akkor nagy valószínűséggel működni fognak a dolgok. Vannak olyan pályák, ahol az ember azt hinné, csak és kizárólag egyetlen megoldás létezik.

De nem.

Általában minden ilyen játékhoz van videós "végigjátszás", megoldás. Én is csináltam két ilyet, az Assemblerhez (video), vagy az FWG Bridge2 (videó) játékokhoz.

Tehát, hogy egy kicsit konkrétan a tárgyban lévő játékról beszéljek. Ez a flashjátékok keretein jóval túlmutat. A pályán van egy kék gomb, kör, akármi. A lényeg, hogy az hogy a gömböcskédet (tatu, ezt jelenti az armadillo), eljuttasd a gömbbe, és ott is maradjon egy megadott ideig, kb. 5-6 másodpercig. Minden pályán vannak bizonyos rögzített pontok. Ezekre lehet építkezni bizonyos anyagok segítségével. A teljes verzióban: kötél, fém merevítő, acéllap, gumilap, rakéta, elasztikus anyag, és ruha, szerintem textil segítségével. Lehet készíteni bármit. Kereket, csúzlit, akármit. Az elemeket lehet méretezni, forgatni, akárcsak a képernyőt. Természetesen a játék három dimenziós, szerencsére Armadillót azonban csak 2 dimenziós pályán kell vezetnünk. Nézeteket lehet váltani lejátszás közben, illetve az időt is lehet lassítani. Egyetlen szépséghibája, hogy pauzálni nem lehet lejátszás közben, de ez igazán elhanyagolható.

Amikor kész vagyok egy pályával, megnézem, mások hogyan csinálták. Gyönyörűszép és elegáns megoldások is léteznek, valaki rögtön a lényegre törekszik, és van pálya amit tényleg csak egyféleképpen lehet megcsinálni. Nem azért, mert nincs más megoldás, hanem azért, mert minden anyag pénzbe kerül, és a pénzed véges. Azaz ez sem igaz.

A weboldalukon ki van téve mindegyik pályához a megoldás. Sőt. Verseny van, ki mennyiből oldotta meg. Na és ha mindez még nem lenne elég, akkor tessék megkapaszkodni, most jön a csavar. Van természetesen pályaszerkesztő. Ez azt jelenti, hogy a gyárilag beépített 50 pályán túl, kb. több ezret letölthetsz még az internetről, és ha azokat is megunnád, akkor meg szerkeszthetsz magadnak Te.

Lehet, hogy nekem azért okoz ez akkora izgalmat, mert szakmám szerint vas és acélszerkezetszerelő vagyok, és tanultunk statikát, főleg hidak tekintetében (ezért jött be annyira az előbb említett FWG Bridge), de azt hiszem, inkább a megoldások szabadsága nyújtja az igazi élvezetet.

Meg lehet nézni a játék közben az erőhatásokat, azaz azt, hogy melyik elemre milyen erőhatások érvényesülnek, sőt, be is lehet állítani azokat. Minden anyagra lehet beállítani feszültséget, illetve egy ún. időzítőt (timer). Az időzítő a megadott idő után megsemmísít egy adott elemet. Ez utóbbi két megoldás azonban viszonylag drága.

Itt van pl. a 20 pálya több megoldási lehetősége:

https://www.youtube.com/watch?v=kAqj0QeKtF0

https://www.youtube.com/watch?v=E2jucZilIbI

https://www.youtube.com/watch?v=apsITGrlALE

Mindent egybevetve, ez egy remek szórakozási lehetőség, agytorna, amely pontosságot, és türelmet igényel, de minden pályát meg lehet oldalni, nincs lehetetlen, csak a fantáziád szab határt a megoldásokban. A program ára 20$ vagy 15 euró, ami igazán nem sok pár évnyi szórakozásért, a demó verzióban csak 10 pálya van, és kevesebb építőelem.

És akkor maga a játék. Ez az egyik pályára az én megoldásom:

http://www.armadillorun.com/

1 komment

Címkék: játék flashjáték fizikai point n click

A bejegyzés trackback címe:

https://flashjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr281041451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r6dN 2009.04.02. 14:08:16

Egyetlen baj vele hogy hülye vagyok hozzá =D Nah, jó a Totem Destroyer ment :D
süti beállítások módosítása